Kontakt os og kom snart i forløb med en kompetent og erfaren psykoterapeut MPF

Som psykoterapeuter med fokus på traumebehandling har vi en nænsom, empatisk og anerkendende tilgang til samtaler.

Vi arbejder langsomt og mod at skabe mere trivsel og integritet mellem tanker, følelser og sanser.

Traumeterapi Birgitte Grønbech

Birgitte Grønbech MPF

EFT Par- og psykoterapeut

Traumeterapeut Gertie Amby

Gertie Amby MPF

Par- og psykoterapeut

Se video Send email 27 26 58 01 bestil tid

Hvordan arbejder vi med traumeterapi?

Som traumeterapeuter arbejder vi empatisk og anerkendende, og fokuserer på at genskabe integriteten mellem tanker, følelser og sanser ved hjælp af emotionsfokuseret psykoterapi, relationel traumeterapi, styrkelse af indre ressourcer, grænsesætningsfærdigheder, nærværsøvelser m.m.

OBS – kontakt din læge hvis du er i tvivl om du  også har brug for medicinsk eller psykiatrisk udredning.

Traumeterapi

Traumebehandlingens fire faser

Traumebehandlingen består af fire faser:

  • opstartsfase
  • finde mere sikkerhed
  • i proces mod mere integritet med dig selv
  • mod mere integritet i hverdagen
1. Opstartsfase

De første 1-5 sessioner fokuserer vi på at skabe en tryg alliance, at du fortæller din historie i hovedtræk, at vi identificere dine problematikker, og at vi lave en arbejdskontrakt som vi løbende kan justere undervejs i forløbet.

Du vil møde forståelse for dine ubevidste strategier og validering af din overleveradfærd. Når vi er blevet fastlåste giver overlever-adfærd rigtig god i forhold til historien. Men det er naturligvis en hæmsko for at leve livet med fuld integritet og livskraft.

2. Finde mere sikkerhed

I denne proces opøver vi din evne til at håndtere problematiske reaktioner i det “her&nu” som vi har i terapien. Vi vil finde veje til at du adskiller impulser, der får din hjerne til at lukke ned til finde en platform der skaber ro og plads til at du kan gøre dig parat til at skabe nye valg. Vi arbejder arbejder også med at adskille oplevelser som historiske og så de ikke overtager dig og din evne til at være i nuet. Vi opøver dine færdigheder adskillelse og selvberoligelse gennem kontakt med terapeuten.

3. Proces mod integritet med dig selv

Den tredje fase fokuserer på at integrere dine færdigheder med adskillelse og med og selvberoligelse. Hermed kan du tage de små skridt mod forandring. Vi har nu plads til at gå ind i en dybere emotionfokuseret opdagelse af, hvordan du kan få tanker, følelser og krop. Du kan nu agere i et mere trygt domæne, frem for at være i det reaktive overleverdomæne. Dine længsler og håb for terapien vil nu også være anderledes end i den indledende fase.

4. Mod mere integritet i din hverdag

I den sidste fase så arbejder vi mod integrerering af dine tanker, følelser og krop ifht din hverdag. Du lever nu med et mere velintegreret og en mindre stressfølsom hjerne. Tanker, følelser og krop er blevet mere adskildt fra den traumatiske fortid. Det betyder også at du kan begynde at indfri dine længsler og leve i livet med mere flere nuancer. Arbejdet går nu ud på med venlighed og respekt, at sætte grænser overfor andre, for dine egne problematiske impulser (der kan dukke op igen og igen). De fornyede emotionelle tilstande uden skam, undvigetilbøjeligheder og dissociering (at miste kontakten med andre og dig selv) påvirke dit liv.

Traumebehandling ved komplekse traumer

I Rødovre Terapicenter tilbyder vi traumebehandling og har særlig erfaring med traumer, der er opstået i det relationelle felt, fx:

  • Betydelige omsorgssvigt i barndommen og/eller ungdomslivet
  • Mobning i skolen, men svigtet af lærere og andre autoriteter
  • Fysiske, psykiske eller seksuelle overgreb i hjemmet eller i parforholdet

Hvad er komplekse traumer?

Komplekse traumer er ofte knyttet til relationelle traumer. De adskiller sig fra chokrelaterede traumer, som er forbundet med en enkeltstående begivenhed. Relationelle traumer skyldes ofte andre menneskers svigt, overgreb og krænkelser.

Symptomer på traumer

Symptomer efter relationelle traumer kan fx være:

  • Lavt selvværd
  • Angst
  • Depression
  • Problemer med krop og seksualitet
  • Spiseforstyrrelser
  • Selvskade
  • Forhøjet BMI og hjerteproblemer
  • Svært ved at danne trygge relationer og sociale netværk
  • Problemer med at gennemføre uddannelse og finde plads på arbejdsmarkedet

Vores tilgang til traumebehandling og traumeterapi

Som psykoterapeuter med fokus på traumebehandling har vi en nænsom, empatisk og anerkendende tilgang til samtaler. Vi arbejder langsomt og målrettet mod at genskabe den manglende integritet mellem tanker, følelser og sanser. Vi anvender elementer fra forskningsbaserede metoder, herunder:

  • Emotionsfokuseret psykoterapi – fokus på at skabe sund balance mellem tanker, følelser og sanser
  • Relationel traumeterapi – opøver din fleksibilitet til dine fastlåste og ubevidste overlevelsesstrategier
  • Nærværs- og afspændingsøvelser fra mindfulness

Dit håb er dit brændstof

Løbende har vi høj fokus på dit håb for at din tilstand bliver bedre.

Dine blokeringer eller selvbeskyttende tanker kan hæmme håbet. Håb er det vigtigste brændstof for din forandringsproces og at din iboende livskraft folder sig ud.

Kontakt os

Er du klar til at tage det første skridt mod heling? Kontakt os i dag for at booke en konsultation eller for at få mere information om vores arbejde med traumebehandling.

Ofte stillede spørgsmål om traumebehandling (FAQ)

Klik på spørgsmålet og svaret kommer op

Det er individuelt hvordan et traume sætter sig i kroppen. Traumer skaber typisk almindelige stress-reaktioner som udløses hos traumeramte.

Stresshormoner aktiverer det autonome nervesystem, som typisk giver:

  • anspændthed,
  • hjertebanken,
  • hurtigt åndedræt
  • uro og dårlig søvn
  • mv.

Over længere tid sætter det sig som spændinger. Typisk i områder som nakke, skuldre, kæber, bryst og mave.

Også fordøjelsen og lungefunktionen påvirkes og hovedpiner og spændinger i de førnævnte dele kan føre til konstante eller hyppige smerter.

Afspænding, motion, søvn og psykoterapi  som traumebehandling til bearbejdning og forløsning af kroppens reaktioner og efterreaktioner er anbefalet. Ofte er der jo komplekse sammenhænge mellem krop og psyke. Vi anbefaler kropsnærværsøvelser, kontakt med ressourcer til at finde kropsligt modspil til højspændte kropdele og åndedrætsøvelser.  Kropsterapi og massage kan også være en del traumereaktionernes veje ud af kroppen.

Det er meget forskelligt hvad der kan udløse et traume. Et “fare-traume” kan være udløst af en situation som fx en ulykke, en katastrofe mv. Men det er afgørende hvordan den traume ramte efterfølgende får forløst og bearbejdet den traumatiske begivenhed.

Utroskab, svigt og krænkelser fra fx mobning kan fostre forskellige reaktioner hos forskellige mennesker.

Derfor ser vi ikke på udløseren, når vi taler om traumer, men om den reaktion og efter-.reaktion en traumatisk situation kan have på et menneske. Hvis der fx ikke er tilstrækkelig hjælp og omsorg fra de vigtige pårørende eller omverden, så kan en forholdsvis lille situation skabe forstærkede chok og efterreaktioner, der kan sætte sig som et traume.

Mennesket har en fortrængningsmekanisme, som gør at man kan fortrænge en traumatisk situation eller periode. Det kan være hensigtsmæssigt fx hvis man er et barn, der ikke kan række ud til nogle. Men denne fortrængning kan ubevidst påvirke til en adfærd og tilstand med ængstelighed, tankemylder, kontroladfærd, spiseforstyrelser, misbrug mv. Dermed bliver fortrængningen problematisk.

Som nævnt er det i udgangspunket en god løsning, at vi har vores fortrængningsmekanisme. Oplevelser kan være for barske til, at det giver mening at huske dem. Det er også en vigtig mekanisme, hvis man ikke mulighed for at få omsorg for sine reaktioner efter en traumatisk begivenhed.

Men senfølger fra traumet kan til gengæld nødvendiggøre, at efter-reaktioner man har fra traumet bliver håndteret.

Hjernen på virkes af konstante stresstriggere, traumer påvirker mennesker forskelligt, viser neurologisk forskning. Ved langvarig stress påviser hjernescanninger, at “hippocampus” området for læring, hukommelse, kreativitet og emotionel forståelse, mindskes. Tilgengæld bliver vores alarmcentral, Amygdala, forstørret.

Det giver en naturlig forklaring på, hvorfor der hurtigt udløses stresshormoner, som aktiverer de autonome (automatiske) nervesystem til en overleverrespons. Og sker det ofte trættes og udmattes kroppen.

Jo mere udmattet og jo færre ressourcer kroppen har, jo mere får og giver hjernen instruks om at skære ned på unødvendige aktiviteter. Det påvirker også de emotioner, der fører til lyst, nysgerrighed og oplevelsestrang. Det giver således mindre lyst, energi og trang til at være social og deltage i livet.

Hjernen er plastisk, og det betyder at den kan vende tilbage til normale tilstande, men det er ofte en langsommelig og kræver, at der sættes ind med små skridt og mange forskellige tiltag.

Der er forskel på traumer

Et traume kan være knyttet til situationer, der påvirker os fx et fare traume der skyldes en trafik ulykke eller naturkatastrofe og får os i “liv eller død” reaktioner, men det kan også være psykologiske reaktioner på relationelle traumer fx mobning eller tilknytningstraumer fx omsorgsvigt i alkoholfamilien.

PTSD

PTSD  opstår, hvis der kronisk opleves gentagelser af fare-traumet og man trigges ind overlever-reaktioner. Det er meget forskelligt hvordan de psykologiske reaktioner på fare-traumerne kan sætte sig fors. Hvis man får omsorg og hjælp som man fx ser efter naturkatastrofer, så udløser efter-reaktionerne på fare-traume sjældent PTSD

Kompleks PTSD

Der er i forbindelse med langvarige eftervirkninger fra relationelle traumer og tilknytningsrelaterede traumer kommet en ny PTSD diagnose, der hedder kompleks PTSD. Denne diagnose stilles også grundet forhøjet alarmberedskab, men her er der også elementer som negativt selvværd, forstyrrelse i følelsesregulering og i relationelle færdigheder.

© Copyright 2025 - Rødovre Terapicenter
Cookie-indstillinger